Bulgarian Wine Academy

Български English

Новини

22.05.13

Какво ще научите с АБВ на виното

Курсът АБВ на виното има за цел да ви въведе в света на виното. Ще научите повече за това как се прави то, кои са класическите винени сортове, каква е разликата между новия и стария свят, защо Франция е била и дълго още ще остане лидер в него, както и кои са горещите съвременни теми и дискусии в света на виното.

 

Курсът е в шест занятия, с теоретична и практическа част. Продължителността на отделните лекции е 150 минути. По време на всяко занятие ще бъдат дегустирани 6 вина. Курсът е предназначен за начинаещи ценители и работещи с вино.

 

Всички лекции се провеждат при минимум 6 участника. Максималният брой участници в един курс е 8.

 

Място: София, бул. Искърско шосе 7, Търговски център Европа, сграда 15, ет.1

 

Цена на курса: 650 лв.

 

Цена за ранно записване: 520 лв.

 

Първа лекция: Как се прави вино? - лектор Ясен Захариев, 13 юни, четвъртък от 18.30 ч.

 

По време на първата лекция ще се запознаете с основните етапи от живота на виното – раждане, детска градина, абитуриентски бал и достолепна зрялост. Ще изясним концепцията за тероара и защо много винари казват, че виното се прави на лозето. Ще разберете много интересни факти като например защо от червено грозде може да се направи бяло вино, дали в червеното вино може да има и бяло грозде, от къде идват мехурчетата в шампанското и още много други. Ваш пътеводител на лозето и в избата ще бъде Ясен Захариев. Изминал много километри из избите на Австралия и Калифорния и изправящ се редовно пред студентите от НБУ, в качеството си на преподавател по философия, Ясен ще обясни по достъпен и увлекателен начин как гроздето се превръща във вино.

 

Втора лекция: Класически сортове, лектор Юлия Костадинова

20 юни, четвъртък от 18.30 ч.

 

В това занятие ще имате възможност да се запознаете накратко с историята, генетиката и поведението на лозето и в избата на класическите винени сортове. Ще разпознаете в различните им роли сортовете, които често са наричани Кралят и Кралицата, Световният пътешественик, Аристократът или Загорелият фермер. Лектор ще бъде Юлия Костадинова, която ще сподели с вас дългогодишния си дегустаторски опит и ще ви помогне да изградите свои ориентири сред разнородния свят на тези велики сортове.

 

Трета лекция.: Франция – Бордо, Бургундия, Рона, Лоара и др. с лектор Яна Петкова , 27 юни, четвъртък от 18.30 ч.

 

Може Испания да разполага с най-много площи, а Италия да произвежда повече вино от нея, но въпреки това Франция си остава grand nation на виното. За хиляди хора по света името й е синоним на думата вино, а ценителите казват, че само френските вина притежават така високо цененият Х фактор на необясним по рационален начин възторг от някое вино.

Заедно с вашия лектор Яна Петкова ще се разходите из винената вселена на Франция и ще придобиете основни познания за история, тероар и стил на вината на основните й винени региони.

 

Четвърта лекция:  Италия, Испания, Германия, Австрия и др. с лектор Вили Гълъбова , 4 юли, четвъртък от 18.30 ч.

 

Понятието „Стар свят” включва винената Европа и е синоним както на началото, вековната история и традиция във виното, така и на духа на новото време, иновативност и неповторим стил. Европа и до днес остава извор на изключително разнообразни и уникални по рода си вина, направени от пъстра палитра местни сортове. Европейската винена история е нещо, с което трябва да се гордеем и нещо, което със сигурност си заслужава да опознаем!
Заедно с Вили Гълъбова ще се запознаете с основните европейски играчи и техните най-важни вина.

 

Пета лекция: Нов свят – Австралия, Нова Зеландия, Чили, Аржентина,Калифорния и Южна Африка с лектор Ефросия Благоева,

 11 юли, четвъртък от 18.30 ч.

 

Новия свят във виното обхваща всички страни извън Европа и от десетилетия насам е неуморим любимец на публиката. Започнал като авантюристично и обичащо свободата дете на Европа, днес Новият свят показва мисъл и финес в правенето на вино и собствена идентичност. Искрящите, дълбоки и пронизващи сетивата цветове и аромати рисуват пред ценителите картини от далечни и екзотични страни. Техен тълкувател за вас ще бъде Ефросия Благоева - нашият експерт не само по въпросите на виното, но и по тези на изкуството.

 

Шеста лекция: Съвременни дискусионни теми от света на виното с лектор Вили Гълъбова18 юли, четвъртък от 18.30 ч.

 

Светът на виното е подвластен на моди и тенденции не по-малко от всеки друг. В това занятие ще разгледаме накратко темите за винтовата капачка, за натуралните и био вина, за глобалното затопляне, за консуматорските нагласи при избора на вино. Ще поговорим малко и за най-интересните и най-подценявани вина на света – специалните: десертни, шери, порт и мадейра.

Назад Горе